Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Azok vagyunk, amit megeszünk – és az evés tett minket azzá, amik vagyunk…

2014.11.27. 09:42 MinDig TV Extra


A National Geographic Channel Ételevolúció című sorozata mindent elmond, amit tudni lehet az emberi táplálkozás történetéről, tudományos alapjairól és kulturális vonatkozásairól.

Közel 70 lebilincselő interjú a gasztronómia legnagyobb neveivel.

50 évvel ezelőtt a forradalmi receptjeiről híres Julia Child feltűnt egy televíziós show-ban, hogy a szakácskönyvét népszerűsítse, és ezzel akaratlanul megteremtette egy új műfaj alapjait. Azóta – kis túlzással – Dunát lehet rekeszteni a különböző főzős műsorokkal és fakanalat forgató médiaszemélyiségekkel, sőt immár olyan tematikus csatornák is léteznek, melyek kizárólag a gasztronómiának szentelik műsoridejüket. Mindezek ellenére eddig egyetlen olyan műsor se született, mely átfogó képet adott volna az emberi táplálkozás történetéről – arról, hogy mikor mit ettünk… hogy melyik korban miért azt ettük, amit ettünk… és hogy a táplálkozásunk és a táplálékunk előállításával kapcsolatos tevékenységünk miként alakította át az életünket, a környezetünket – és végső soron saját magunkat…

Most azonban a National Geographic Channel Ételevolúció című sorozata megkísérli betölteni ezt az űrt. A hat epizód mindent elmond a táplálkozásunk történetéről attól a pillanattól kezdve, hogy az ősember először tűzre dobott egy darab nyers húst, egészen addig a korig, amikor laboránsok sokasága dolgozik azon, hogy a hipermarketekben árult burgonyaszirom még ropogósabb és ellenállhatatlanabb ízű legyen. És ami talán még fontosabb: a közel 70 szakácsot, táplálkozási szakértőt, ételtudóst és gasztronómiai szakírót meginterjúvoló műsorból az is kiderül, hogy a sok ezer éves szakadatlan “ételevolúció” milyen hatást gyakorolt az emberi civilizációkra és kultúrákra a Föld különböző tájain.  

Attól kezdve, hogy a húskonzerv miként segített legyőzni Hitlert, egészen addig, hogy a kolbász milyen szerepet játszott a Római Birodalom gyors terjeszkedésében, és hogy a fűszerek hogyan teremtették meg a globális gazdaságot, a sorozat egyetlen információmorzsát sem hagy a tányéron. A hat epizód mindegyike más és más témára fókuszál: külön összeállítást látunk a húsról, a cukorról, a tenger gyümölcseiről, a modern gyorsételekről, a gabonafélékről és a “konyha forradalmárairól”. A filmek neves megszólalói személyes történeteket osztanak meg velünk, kitérnek az étkezés kulturális vonatkozásaira, a gyökerek mentén leásnak a régmúltba, és a várható jövőt is felvillantják előttünk. Simon Majumdar gasztronómiai szakíró a vele készült interjúban így foglalja össze az étkezés kulturális jelentőségét: “Kevés olyan alkalom van egy család életében, melynek valamilyen formában nincsen köze a táplálkozáshoz. Az étkezés a gyermekszületéstől a temetésig szinte minden ünnepnek és összejövetelnek a szerves, elengedhetetlen része.”

Az Ételevolúció című sorozat december 15-től hétfő esténként 23 órakor látható a NatGeón!

A decemberi epizódok tartalmából:  

A konyha forradalmárai
Christopher Columbus… Julia Child… Clarence Birdseye… Néhány ember azok közül, akik forradalmian átalakították táplálkozási szokásainkat – óriási hatást gyakorolva nemcsak a gasztronómia, de az emberiség történetére is. A film „konyhaforradalmárai” közül egyesek világhírűek, mások méltatlanul a homályban maradtak, egy dolog viszont közös bennük: nélkülük ma egészen másként folyna az életünk, s nemcsak a tűzhely mellett…
Bemutató: 2014. december 15-én, hétfőn este 11-kor – National Geographic Channel

Húst bármi áron!
A hús szerepe túlbecsülhetetlen az emberiség történetében – neki hála nőtt nagyra az agyunk… zsugorodott kicsire a belünk… váltunk vadászokká… és alakítottuk át a táplálékláncot és a táj képét magunk körül. A film az ember és az általa fogyasztott állati hús kapcsolata történetét meséli el attól az időtől kezdve, amikor az ősember mamutokat sütött hatalmas máglyákon, egészen addig a korig, amikor sokunknak szinte a hamburger az egyetlen kapcsolata a gépesített telepekre száműzött szarvasmarhákkal.
Bemutató: 2014. december 22-én, hétfőn este 11-kor – National Geographic Channel

A cukor vonzásában
Az emberiség a történelem hajnala óta minden követ megmozgat csillapíthatatlan energiaéhsége és édesség utáni vágya kielégítésére. A cukor segítségével birodalmak nőttek naggyá, s hiánya állítólag még az ipari forradalom hevességén is megérződött volna. A film a cukor történetét meséli el attól kezdve, hogy az ember Indiában több ezer évvel ezelőtt elkezdte rafinálni a cukornádat, egészen a mai korig, amikor édességek töménytelen áradata tartja függésben az áruházak vásárlóit.
Bemutató: 2014. december 29-én, hétfőn este 11-kor – National Geographic Channel


csatornák
Műsorújság >>


MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat hús cukor National Geographic Channel Ételevolúció

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr896936827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása