Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Nagy, nagyobb, legnagyobb (National Geographic Channel)

2011.11.17. 18:20 MinDig TV Extra


Milyen mérnöki megoldások tették lehetővé a Panama-csatorna megépítését? Miként lehet képes egy jégtörő hajó akár másfél méter vastag jégpáncélban utat törni magának? És a londoni „Tube” mely városok metróinak köszönheti mai modern formáját?

A National Geographic Channel NAGY, NAGYOBB, LEGNAGYOBB  című sorozatának legújabb epizódjai korunk leghatalmasabb, legzseniálisabb mérnöki alkotásait mutatják be – valamint azokat az ötletadó kisebb volumenű elődöket, melyek újításai nélkül soha nem jöhettek volna létre ...

Panama-csatorna
A közép-amerikai földhidat átszelő, a Karib-tengert a Csendes-óceánnal összekötő 77 kilométeres Panama-csatorna alapjaiban rajzolta át a hajózási útvonalakat egy évszázaddal ezelőtt.


Napjainkban újabb nagy dobásra készülnek a mérnökök: tekintettel a forgalom és a konténerszállító hajók méretének megnövekedésére, belefogtak a csatorna kapacitásának megduplázásba, s ha minden jól megy, a bővítési munkálatok 2014-re be is fejeződnek. De miként épült ez a híres-hírhedt vízi út annak idején? Megálmodói mely – már létező – egyéb mesterséges csatornák technikai megoldásait vették alapul és alkalmazták nagy méretben a megtervezésekor? A Csodálatos csatornák című epizód mérnöktudományi kalandozásra hívja nézőit a világ ikonikus ember alkotta csatornáihoz.

A Timofej Guzcsenko a maga 93 ezer tonnájával messze a legnagyobb jégtörő hajó, mely az Északi-sarkvidéken dolgozik. Ha kell, akár másfél méter vastag jégpáncélban is képes utat nyitni magának, gigantikus propellei pedig autó méretű jégtömböket is gond nélkül felaprítanak. De melyek voltak a legfontosabb állomásai annak a hosszú és rögös fejlődési útnak, melynek a végén a Guzhenko megszülethetett? A Jégtörő hajó c. részben egyebek mellett a világ legelső jégtörője, a német Eisbrecher 1 és egy atommeghajtású szovjet gigász, a Lenin technikai újításaival is megismerkedünk. 

Tizenegy vonalával, 268 állomásával és több mint négyszáz kilométeres összhosszával a londoni földalatti – vagy ahogy a helyiek hívják: „The Tube” – a nyugati világ legnagyobb metróhálózata, mely nap mint nap utasok millióit juttatja el úti céljához; és amely számos másik metróhálózat forradalmi újításainak adaptálása révén nyerte el mai modern formáját. Vajon melyek ezek a forradalmi találmányok, és mi a történetük? A Nagy, nagyobb, legnagyobb A londoni metró című epizódja a földalattiépítés mesterfogásait tárja elénk London és négy másik város metrójának példáján keresztül.


Bemutatók:

Csodálatos csatornák – 2011. december 13-án, kedden este 10-kor
Jégtörő hajó – 2011. december 20-án, kedden este 10-kor
A londoni metró – 2011. december 27-én, kedden este 10-kor

További epizódok 2012 januárjában:
(munkacímek)
Börtön – 2012. január 3-án, kedden este 10-kor
Torony – 2012. január 10-én, kedden este 10-kor
Vasút – 2012. január 17-én, kedden este 10-kor


mindig tv extra

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat televízió national geographic channel mindigtvextra

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr923390419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása