Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

A kozmoszon túl

2012.03.19. 10:01 MinDig TV Extra


A múlt még nem történt meg? A jövőn már túl vagyunk? A tér nem egy üres valami? Több világegyetem is létezik párhuzamosan? Lehet, hogy semmi nem igaz abból, amit eddig az univerzumról gondoltunk??


A National Geographic Channel A KOZMOSZON TÚL című meghökkentő, provokatív sorozatában Brian Greene fizikus bebizonyítja, hogy a megszokott hétköznapi világunk kulisszái mögött furcsa és idegen – mégis csodálatos – mélységek tátonganak.


A neves fizikus és író Brian Greene 2004-ben megjelent nagysikerű könyve (The Fabric of the Cosmos: Space, Time, and the Texture of Reality) alapján készült négyrészes sorozat a fizika és az emberi tudás legtávolibb, bizonytalan határmezsgyéire hív minket, hogy minden korábbinál komplexebb képet fessen az olyan – első látásra egyszerűnek tűnő, valójában mégis végtelenül bonyult – fogalmakról, jelenségekről, mint a tér, az idő, vagy épp maga az univerzum. Az epizódok megtekintése közben fokozatosan rádöbbenünk, hogy az általunk megszokott és mostanra jól kitanulmányozott felszín alatt ismeretlen mélységek tátonganak, melyek idegenebbek, furcsábbak – és egyúttal csodálatosabbak –, mint ahogy azt korábban bármelyikünk is sejtette volna.


A műsorban Brian Greene meglepő titokba avat be minket: hogy valamennyien érzéki csalódás áldozatai vagyunk…; hogy érzékeink az idővel és a térrel kapcsolatban folyamatosan becsapnak minket… A fizikus szavaiból kiderül, hogy a legtöbb dolog, amit eddig az univerzumról tudni véltünk – hogy a múlt már megtörtént és a jövő még előttünk áll; hogy a tér egy üres valami és az általunk ismert univerzum az egyedüli a világon – meglehet, nem is igaz.



A felvetett provokatív és meglepő elméleteket izgalmas kísérletekkel, beszédes metaforákkal és mindenki által megérthető kristálytiszta, logikus levezetésekkel alátámasztó sorozat ambíciója éppoly határtalan és gigantikus, mint maga az univerzum: a modern fizikát bemutató leglebilincselőbb, legcsodálatosabb képi világú, legátfogóbb műsornak lenni, amit valaha televízió a műsorára tűzött.

Az epizódok tartalmából:

Az idő illúziója
Az idő fogalma oly mértékben a hétköznapi életünk része, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent tudunk róla. Mégis, ha megérdezzük a fizikusokat, hogy pontosan mit takar az idő fogalma, sokkoló választ kapunk: hogy valójában fogalmuk sincsen róla. Mi hát az idő?? A filmben Brian Greene tudományos időutazásra hív minket – vissza egészen az ősrobbanásig, ahol a kutatók szerint a titok nyitja rejlik... Vigyázat, a film megtekintése után soha többé nem úgy néz majd a karórájára, mint annak előtte!
Bemutató: 2012. április 12-én, csütörtökön este 11-kor – National Geographic Channel

Mi a tér?
A tér az univerzum minden pontján jelen van, a gigantikus galaxisoktól a parányi atomokig minden objektumot ez a titokzatos valami választ el egymástól. A tér a hétköznapi halandó számára egy üres valami; vagyis nem is valami, hanem valaminek a hiánya. A filmben mégis meglepő dolgok derülnek ki róla: hogy úgy viselkedik, mint egy anyag, csavarodni, hajlani képes, sőt hullámossá is válhat a gravitáció hatására – és távolról sem olyan üres, mind amilyennek tűnik első látásra.
Bemutató: 2012. április 19-én, csütörtökön este 11-kor – National Geographic Channel

Kvantumfizika

Az elemi részecskék viselkedését leíró kvantummechanika a tudomány történetének egyik legsikeresebb elmélete: olyan jelenségeket tud megjósolni, melyeket a klasszikus mechanika nem képes leírni, s olyan – ma már hétköznapinak számító – eszközöket köszönhetünk neki, mint például a számítógép vagy épp a mobiltelefon. Mindezek ellenére a fizikusok máig heves tudományos vitákat folytatnak róla, hogy mi minden következik a kvantummechanikából a valóság igazi természetére nézve...
Bemutató: 2012. április 26-án, csütörtökön este 11-kor – National Geographic Channel

Univerzum vagy multiverzum?

Bármilyen furcsán is hangzik, egyes modern elméletek szerint az univerzumunk nem az egyetlen univerzum. Épp elenkezőleg, végtelen számú univerzum létezik párhuzamosan, melyek közösen alkotják a „multiverzumot”. Az epizódban Brian Greene a meghökkentő teória nyomába ered, megkísérelvén kifürkészni, hogy milyenek lehetnek ezek az alternatív világok.
Bemutató: 2012. május


mindig tv extra

Szólj hozzá!

Címkék: csatorna national geographic channel mindigtvextra alap műsorcsomag alapcsomag

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr564325366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása