Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Dobogó szív a laborból

2012.03.23. 09:46 MinDig TV Extra


Március 25-én, vasárnap 22:00-kor National Geographic Channel


A film egyik betege, a 33 éves Samantha Tuttlebee súlyos szívelégtelenséggel született, ezért új szívre van szüksége. Sürgősen. Ha nem kapja meg időben az új szervet, nincs esélye az életben maradásra. A várólista azonban hosszú, és rengeteg páciens meghal, mielőtt sorra kerülne.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a kutatóorvosoknak megindul a fantáziája, és közülük egyre többen felteszik maguknak a kérdést: Mi lenne, ha felhagynánk az alkalmas donorra való hiábavaló várakozással, és megpróbálnánk „rávenni" a beteg szervezetét, hogy növessze újra a kóros testrészt?


Az őssejtek tulajdonságainak mind alaposabb megismerésével és a regenerációs medicina viharos fejlődésével a felvetés - mely még akár csak egy évtizeddel ezelőtt is utópisztikusnak és nevetségesnek tűnhetett volna - ma már nem teljesen életszerűtlen. A tudósok a világ számos klinikáján nagy erőkkel kutatják az emberi szervezet egy - egyelőre felbecsülhetetlen jelentőségű - tulajdonságát: azt a képességet, amellyel testünk újraalkotja sérült vagy elhalt szöveteinket. Ha sikerül megfejteni e bravúr titkát, az orvosoknak a jövőben alkalma nyílhat saját sejtjeinkkel pótolni károsodott testrészeinket; más szóval olyan tökéletes "pótalkatrészeket" növeszteni, melyek genetikailag megkülönböztethetetlenül azonosak szervezetünk többi részével.



De vajon miként folyik ez a forradalmi, az orvostudományt alapjaiban megrengető kutatás, és mekkora az esélye, hogy sikerrel jár? A National Geographic Channel Dobogó szív a laborból című filmje bepillantást nyújt a 21. századi "szövetmérnökök" munkájába, szemléletesen elénk tárva, hogy a kutatók miként próbálnak új bőrt, izmot, komplett szerveket, sőt - talán majd valamikor - dobogó szíveket növeszteni laboratóriumi körülmények között...

Dobogó szív a laborból


A tudósok nagy erőkkel kutatják az emberi szervezet egy – egyelőre felbecsülhetetlen jelentőségű – tulajdonságát: azt a képességet, amellyel testünk újraalkotja sérült vagy elhalt szöveteinket. Ha sikerül megfejteni e bravúr titkát, az orvosoknak a jövőben alkalma nyílhat saját sejtjeinkkel pótolni károsodott testrészeinket; más szóval olyan tökéletes “pótalkatrészeket” növeszteni, melyek genetikailag megkülönböztethetetlenül azonosak szervezetünk többi részével. A film bepillantást nyújt a 21. századi “szövetmérnökök” munkájába, szemléletesen elénk tárva, hogy a kutatók miként próbálnak új bőrt, izmot, komplett szerveket, sőt – talán majd valamikor – dobogó szíveket növeszteni laboratóriumi körülmények között.

Március 25-én, vasárnap 22:00-kor National Geographic Channel


mindig tv extra

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány szív national geographic channel alap műsorcsomag alapcsomag

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr774334619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása