Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Kőkemény kőtörők

2012.04.05. 15:06 MinDig TV Extra


Ha egy meredek, sziklás hegyoldalról több tonnás kőtömbök hullanak alá, az emberek érthető módon messzire elkerülik az életveszélyes lejtőt – leszámítva azokat a vakmerő, életüket kockáztató profikat, akiknek az odalenti utak, települések  és egyéb emberi építmények megóvása a feladata…


A National Geographic Channel új sorozatában egy sziklarobbantásra és lejtőstabilizálásra szakosodott csapat járja az USA legveszélyesebb lejtőit a Cascade-hegységtől Hawaiig.



Ki az, aki a testi épségét is hajlandó kockára tenni azért, hogy egy függőleges hegyfalat robbantások és fáradságos sziklaösszekapcsozások árán biztonságossá tegyen, s ezek mások életét és javait megóvja? Nos, például egy férj, akinek gondoskodnia kell a családjáról… egy magányos csavargó, akinek nincs mit elveszítenie ebben az életben… egy álmodzó, aki pilótaengedélyére spórol… meg persze jó néhány adrenalinfüggő kalandor, akik unalmasnak tartanak minden olyan napot, amikor nem csapta meg őket a halál szele legalább egy alkalommal…


A Nat Geo KŐKEMÉNY KŐTÖRŐK című tízrészes sorozatában egy efféle karakterekből verbuválódott, mindenre elszánt, szorosan összetartó szakembercsapat munkájába kapunk bepillantást. Miközben hőseink a Niagara-vízeséstől a Cascade-hegységen át Hawaiig sorra kapják a veszélyesnél veszélyesebb megbízásokat, a stáb kamerái minden pillanatban a nyomukban maradnak: láthatjuk őket a kevéske szabadidejükben, amikor a szállásukul szolgáló hotelszobákban, barakkokban és lakókocsikban megpróbálják kipihenni magukat; és közelről figyelhetjük a mozdulataikat, amint robbanótölteteket helyeznek el szűk sziklarepedésekben és acélkapcsokat vernek a tömör sziklákba – mindezt kötélen lógva, több száz méterrel a sziklafal alja felett, fittyet hányva rá, hogy bármelyik pillanatban a fejükre pottyanhat egy autó nagyságú kőtömb...


Többek közt legyenek ott a Rock-sztárokkal, amikor… egy vadonatúj technológiát kipróbálva több tonnás sziklatömböket gurítanak le a mélybe – csak reménykedvén benne, hogy a módszer beválik, s “küldeményük” nem okoz kárt emberéletben vagy ingóságban; …amikor a tomboló ítéletidő kis híján meghiúsítja amúgy is életveszélyes műveletüket; …és amikor szervezési hiba miatt a szó átvitt értelmében is csúszásba kerülnek, s megbénul egy fontos hegyi út forgalma miattuk.


Jól figyeljék meg ezeknek a láthatatlan, mégis nélkülözhetelen embereknek a tevékenységét, hisz ha egy építmény felett instabillá válik a hegyoldal, két dolgot tehetnek a tulajdononosok: vagy éjjel-nappal imádkoznak, hogy kerülje el őket a természet haragja – vagy hívják a Kőkemény kőtörőket, akik életüket kockáztatva biztonságossá teszik a szédítő hegyfalakat…

Az epizódok tartalmából:

Káosz a Cascade-hegységben
A Sziklaemberek a Cascade-hegységbe utaznak, hogy biztonságossá tegyenek egy meredek hegyfal lábánál kanyargó útszakaszt. Az 50 méter magas és 220 méter széles törmeléklejtő stabilizálása azonban nehezebbnek bizonyul a vártnál: előbb szervezési gondok adódnak, s nem érkezik meg a fal megerősítéséhez szükséges építőanyag; utóbb meg ezerdolláros büntetést kap a csapat, mert az elhúzódó robbantások miatt a tervezettnél tovább kell fenntartani a teljes útzárat.


Bemutató: 2012. április 30-án, hétfőn este 11-kor – National Geographic Channel

Irány a Niagara
Három helyszín, több száz tonna veszélyes szikla, tizenöt nap: a hegyoldal-stabilizáló csapat a Niagara vízeséshez látogat, hogy egy gigantikus munka keretében biztonságossá tegye az itt égnek meredő falakat a turisták számára.


Bemutató: 2012. május

Kártyavár
A niagarai misszió negyedik napja csalódással kezdődik: a csapat – mely eleve csúszásban van – szomorúan szembesül vele, hogy a sziklafalak a vízesés közelében életveszélyes állapotban vannak. Hőseink minden tudására szükség van a turisták özönét fogadó zóna biztonságossá tételéhez.


Bemutató: 2012. május

D-nap
A csapat hat lyukat fúr a sziklafalba, és a bömbölő vízesés árnyékában 125 métert kúszik a sziklafalon a Cave of the Winds (Szelek barlangja) mellett. A hangulat nyomott, de egy bizarr fogadás felélénkíti a társaságot: Ki mer férgeket enni? A nehézségek ellenére végül sikerül teljesíteniük küldetésüket, s megtisztítják a falat az instabil sziklatömböktől.
Bemutató: 2012. május

Csavarozás mindhalálig
Minden fizikai erejüket latba vetve a csapat tagjai betekernek három háromméteres, 30 kilós horgonycsavart a számukra kifúrt kilenc milliméter átmérőjű lyukakba a Niagara-vízesés sziklahomlokzatán. A kimerítő munkafolyamat után azonban késik a pihenés, mert nem várt nehézségek hátráltatják a munka befejezését.
Bemutató: 2012. május


mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: csatorna national geographic channel alap műsorcsomag alapcsomag

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr344365669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása