Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

James Cameron: Utazás a Föld legmélyebb pontjára

2012.04.24. 08:51 MinDig TV Extra


 “A legtöbben filmrendezőként ismernek engem. Az igazi szenvedélyem azonban az óceán és a felfedezés.” – James Cameron

JAMES CAMERON MAGÁNYOS ALÁMERÜLÉSE A MARIANA-ÁROK ALJÁRA  A NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL KÜLÖNKIADÁSÁBAN
 
Bemutató: 2012. május 13-án, vasárnap este 9-kor – National Geographic Channel

Míg az “Avatar” és “A bolygó neve: Halál” c. filmekben James Cameron fantázia-szülte idegen világokba hívta a nézőket, ezúttal egy valóságos – de semmivel se kevésbé izgalmas – tájra látogathatunk el a híres rendezővel: a Mariana-árok aljára, a földfelszín legmélyebb pontjára.


A filmről és az expedícióról címszavakban:
• A National Geographic Channel félórás különkiadásában a rendező részletesen beszámol a Challenger-szakadékba való alámerüléséről és az expedíció hasonlóan izgalmas előkészületeiről;
• a március 26-i merülés a National Geographic és a Rolex DEEPSEA CHALLENGE nevű mélytengeri tudományos kutatóprogramja keretében valósult meg; 
• Cameron az első ember a történelem során, aki egyedül ereszkedett alá a világtenger legmélyebb pontjára – és az első kutató, aki Jacques Piccard és Don Walsh 1960-as expedíciója óta eljutott ide.



A James Cameron: Utazás a Föld legmélyebb pontjára Cameron legszemélyesebb és legrészletesebb beszámolója a történelmi jelentőségű utazásról. A több mint két óra terjedelmű teljes interjú legizgalmasabb részleteit bemutató félórás műsorban a rendező – a hét éven át tartó előkészületektől a tengerfenék elérésének pillanatáig – a projekt minden fontosabb fázisáról beszámol. Többek közt elmeséli, hogy mi járt a fejében, amikor az egyik próbamerülés kudarcba fulladt; hogy mit érzett, amikor koromsötétben, halotti csendben órákon át a tengerfenék felé merült; hogy milyen érzés volt a személyesen “rászabott”, minimális – igaz, a Deepsea Challenger irányításához létfontosságú… – kézmozdulatokat megengedő kajütben szorongani; és hogy milyen döntéseket kellett meghoznia, amikor elérte a Challenger-szakadék legmélyebb pontját. A merülőhajóban elhelyezett kamerák felvételeinek köszönhetően magunk is megtapasztalhatjuk, hogy mit látott Cameron a világból kicsiny, zsúfolt kabinjából, de látványos számítógépes grafikák is segítenek minket az élménnyel való minél teljesebb azonosulásban. 


A filmben Cameron nemcsak a merülés, de a Deepsea Challenger tervezésének, építésének legizgalmasabb pillanatait is megosztja velünk – mint megtudjuk, ez a folyamat nem hiába tartott hét éven át, hisz a járműnek szélsőséges környezeti viszonyok közt kellett helytállnia; jellemző adat, hogy a merülés alatt a hatalmas nyomás miatt több mint hét centiméterrel csökkent a mérete!


Cameron a műsorban azt is elmondja, hogy a Mariana-árok feneke a legkietlenebb hely, melyet valaha az óceánban látott – és hogy ennek ellenére a felszíni élet elől itt sincs menekvés… “Ott vagyok a Föld legelszigeteltebb, legtávolabbi pontján… épp az jár a fejemben, hogy én vagyok a bolygó legmagányosabb embere… és akkor egyszer csak megcsörren a telefon, és a feleségem van a vonalban… Ez persze nagyon kedves dolog… de egyúttal szolgáljon leckéül valamennyi férfi számára: hiába hiszed úgy, hogy egéruat nyerhetsz, ez sose fog sikerülni…”


Végül Cameron elmeséli, hogy az első üledékminta vétele után a hidraulika tönkrement, így a Deepsea Challenger képtelenné vált a tengerfének való előrehaladásra – ezért kénytelen volt a tervezettnél korábban, hat helyett három óra fenéken tartózkodás után visszaindulni a felszínre. Mindezzel együtt a filmrendező-óceánkutató szerint az expedíció nagy siker volt, hisz sikerült elérnie és filmre vennie a világóceán legmélyebb pontját, valamint általa ismét bebizonyosodott, hogy milyen fontos lenne felgyorsítani az ócánokkal kapcsolatos kutatásokat. Amint Cameron mondja, “az űrkutatásra sokkal több pénz jut, holott az óceánok létfontosságúak a földi élet fennmaradása szempontjából. Az a szomorú helyzet, hogy gyorsabban pusztítjuk a tengereinket, mint ahogy megismerjük őket. Azt hiszem, az expedíciónk segített ráirányítani a figyelmet az óceánokra és a kutatásukra rendelkezésre álló pénz szűkösségére.”


A Deepsea Challenge expedíció során számtalan izgalmas, felbecsülhetetlen jelentőségű felvétel készült egy később elkészítendő 3D-s egész estés film számára is, mely a történelmi merülést és az azt lehetővé tevő tudományos-technikai kutatásokat mutatja majd be; valamint részletesen dokumentálta az eseményt a National Geographic magazin is, melyben hamarosan hosszabb cikket olvashatunk James Cameron alámerüléséről a Föld legmélyebb pontjára.


James Cameron: Utazás a Föld legmélyebb pontjára 
Bemutató: 2012. május 13-án, vasárnap este 9-kor – National Geographic Channel


mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: csatorna james cameron national geographic channel alap műsorcsomag alapcsomag

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr224470001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása