Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Magyar kutató nyerte a National Geographic idei ösztöndíját

2012.08.28. 10:55 MinDig TV Extra


2010 május 18-án Washingtonban megnevezték azt a tizennégy fiatalt, akik 2010-ben a National Geographic Fiatal Ösztöndíjasai programjának nyertesei. A listán szereplő ifjak a mobiltelefon fejlesztőtől a paleontológuson át a zenészig minden területet képviselnek. Az ösztöndíj számunkra igen fontos nyertese a magyar TAKÁCS ZOLTÁN, aki herpetológusként a kígyóméreg gyógyító hatásának vizsgálatára most $10.000 támogatást kapott az ösztöndíj elnyerésével.

takacs.jpg


Takács Zoltán herpetológus és méregkutató gyerekkora óra érdeklődik a kígyók iránt. Budapesten született és nevelkedett, a nyarakat Szentesen töltötte, ahol első kígyóit, siklóit befogta és tenyésztette. 1998-ban indult kutatói pályafutása, amikor is Vietnámba utazott, azóta minden évben 3-4 hónapot tölt a trópusokon. Mérgek utáni kutatásai eddig 133 országba vitték el túlélve háborúkat, kígyómarásokat, baleseteket. Túlélt hét kígyómarást, valamint egy köpködő kobra támadását. Kutatásait az állati mérgek teszik ki, melyek a természet tökéletes gyilkos fegyverei. Ám bebizonyította, hogy ugyanezen mérgek életmentő anyagok tucatjait tartalmazzák, alkalmasak a magas vérnyomás, a szívroham, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések okozta fájdalmak kezelésére. A Chicagói Egyetemen Zoltán létrehozott egy méreg gyűjteményt, mely közelebb viheti az orvostudományt a különféle gyógyszerek felfedezéséhez.

A National Geographic Emerging Explorers nevű programja olyan fiatal, tehetséges felfedezők, kutatók, fényképészek támogatására jött létre, akik már bebizonyították, hogy milyen kiemelkedő személyiségek szakmájukban. Az ösztöndíjra jelentkezni nem lehet, a kiválasztott kutatók egy csoportja tesz javaslatot a National Geographic-nek, és a nyertesek csak a nyilvános eredményhirdetéskor értesülnek arról, hogy jelöltek voltak.

Az ösztöndíj 2010-es további nyertesei:
Saleem H. Ali környezetkutató;
Ken Banks mobil technológiai fejlesztő;
Aparajita Datta biológus;
Jerry Glover agro-ökológus;
Christine Lee bioarchaeológus;
Albert Yu-Min Lin kutató tudós és mérnök;
Bolortsetseg Minjin paleontológus;
Kakenya Ntaiya pedagógus és aktivista;
Aydogan Ozcan elektromérnök;
Feliciano dos Santos zenész és aktivista;
Beth Shapiro molekuláris biológus;
Emma Stokes vadvilág kutató és természetvédő;
Jose Urteaga tengerbiológus és természetvédő.

Takács Zsoltán bemutatkozó filmjét az alábbi linken láthatja:
https://www.youtube.com/watch?v=rmu38sC2C_Q

Takács Zoltán holnapja:
http://zoltantakacs.com/


mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: national geographic channel kígyóméreg herpetológus Takács Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr854736917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása