Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Hagyja otthon kígyófóbiáját

2012.08.31. 07:02 MinDig TV Extra


Bemutató: 2012. szeptember 23-án 16.00-kor National Geographic Channel

Hagyja otthon kígyófóbiáját, és Takács Zoltán herpetológus és Kenny Broad búvár-környezetantropológus társaságában vegyen részt egy veszélyes

MÉREGTÚRÁN KENNYVEL ÉS ZOLTÁNNAL

A Nat Geo kétrészes minisorozatában az életben maradás a tét – nemcsak a toxinokból készítendő gyógyszerekre váró betegek, de az expedíció kígyókkal farkasszemet néző tudósai számára is!


A vadállatok – köztük a kígyók – toxinjai a prédaállatok megbénítására és megölésére fejlődtek ki az evolúció során; az áldozat szervezetébe jutva olyan létfontosságú funkciókat, szerveket bénítanak meg, mint az idegrendszer, a légzés vagy a vérkeringés. Ezek a mérgek ugyanakkor, mivel rendkívül speciális, célzottan ható molekulákról van szó, nemcsak ölni, de gyógyítani is képesek, ma már a szívbénulástól a magas vérnyomáson át a cukorbetegségig és a rákig számos kór ellen készítenek belőlük gyógyszereket.

A mérgező állatok tehát nemcsak az ökológia, de az orvostumány szemszögéből nézve is felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Ennek ellenére évente világszerte ma is több százezer tonnányit ejtenek és adnak el belőlük, ráadásul az élőhelyük is zsugorodik, a jellemzően otthonukul szolgáló területek (korallzátonyok, trópusi esőerdők stb.) a legérzékenyebbek és legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a Földön. Könnyen meglehet tehát, hogy a különféle kígyók, tengeri anemónák és társaik az általuk termelt megszámlálhatatlan – a becslések szerint mintegy 20 millió(!) – különféle toxint is magukkal viszik a sírba, még mielőtt a tudósok felfedezték, leírták és az emberiség szolgálatába állították volna őket.



Ezt a küszöbön álló beláthatatlan veszteséget igyekszik mérsékelni Dr. Takács Zoltán, aki kutatócsapatával hosszú ideje egy szisztematikus toxin-leltár elkészítésén dolgozik. A magyar származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő tudós a filmben a program keretében Kenny Broad búvár-környezetantropológus társaságában Vietnamba utazik, hogy méregmintát vegyen az ázsiai ország legveszélyesebb hüllőitől – legyen ott ön is a veszélyes misszión, melyen nemcsak sok millió gyógyulásra váró beteg, de a résztvevő tudósok élete is a tét!  


Az epizódok tartalmából:

Egyből mélyvízben
A herpetológus Takács Zoltán szerint „nincs még egy ország, ahol olyan közel élnének egymáshoz az emberek és a kígyók, mint Vietnamban”. A filmben ennek jegyében Zoltán Kenny Broad búvár-környezetantropológus társaságában Vietnamba utazik, hogy – méregmintát veendő – a tengerben, a dzsungelben, valamint Hanoi piacain és sikátoraiban kobrák, kraitok és egyéb vízi és szárazföldi hüllők után kutassanak. Kalandos útjukra elkísérik őket a Nat Geo Magazin újságírói, kiknek feltett szándékuk, hogy részletesen dokumentálják munkájukat az olvasók számára – lapzártára, lehetőleg anélkül, hogy halálos kígyómarást szenvednének.
Bemutató: 2012. szeptember 23-án 16.00-kor

Áldozatok
A második epizódban Kenny, Zoltán, valamint a Nat Geo Magazin stábja folytatják a legveszélyesebb vietnami hüllők felkutatását és dokumentálását. Kalandokban és váratlan eseményekben ezúttal sincs hiány: a csapat például megdermed az ijedtségtől, amikor egy tenyésztő veszélyesen közel dob egy mérgeskígyót Mattias Klumhoz, a Nat Geo fotóriporteréhez. Hogy milyen következményei lehettek volna egy esetleges marásnak? Ezt egy helyi kórházban tudják meg, melynek intenzív osztályán egy teljes testére megbénult fiatalember várja, hogy megérkezzen az ellenanyag Thaiföldről...
Bemutató: 2012. szeptember 30-án 16.00-kor


mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: kígyó national geographic channel alapcsomag herpetológus

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr444743187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása