Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Jézus - A kereszténység születése

2013.02.15. 11:05 MinDig TV Extra


Hogy válhatott Jézus messiássá? Miként győzte le a keresztény hit az üldözőit?
És hogyan vált a kereszténység világvallássá?

A National Geographic Channel Jézus - A kereszténység születése című sorozatában a fenti kérdésekre keres választ, Jézus életének és halálának körülményeit kutatva.


Mária és József gyermeke, egy világvallás alapítója, és milliók szemében Isten fia. Jézus a világ leghíresebb embere. Mégis, 2000 évvel a halála után még mindig sok a nyitott kérdés az életével és halálának körülményeivel kapcsolatban.



Gyógyította a betegeket, enni adott az éhezőknek, és feltámasztotta a halottakat. Csodákat tett, és követői Isten fiaként tekintettek reá – joggal, hiszen halála után három nappal feltámadott, és ismét eljött közénk, hogy elhozza a megváltást a bűnös emberiségnek. De vajon milyen hatalom volt a kezében, hogy hite és tanai le tudták győzni az életében és halálában is ellene uszító rómaiakat?



A National Geographic Channel Húsvét alkalmából műsorára tűzi új sorozatát, amely annak jár utána, hogyan vált a kereszténység világvallássá. Dr. Michael Scott történész és a Római Birodalom kutatója azt vizsgálja, milyen hatással volt a keresztre feszítés a keresztény vallás elterjedésére és Jézus hallhatatlanná válására.

Március 17-től vasárnaponként 21 órakor

Az epizódok tartalmából:

Messiások
A rómaiak a lehető legmegalázóbb módon végezték ki a Názáreti Jézust. Egy olyan világban, ahol a haláluk körülményei alapján ítélték meg az embereket, Jézusnak a kudarc szimbólumává kellett volna válnia, és az embereknek el kellett volna fordulniuk tőle. Ezzel szemben Jézust messiásként ünnepelték, és a kereszténység gyökeret vert az egész Római Birodalomban. Miként történhetett ez? A sorozat nyitóepizódjában Dr. Michael Scott a kereszténység gyökereit kutatja.
Március 17-én, vasárnap 21 órakor

Mártírok
Különös, rejtélyes rítusaik miatt – mint amilyen pl. az áldozás –, és amiatt, hogy nem voltak hajlandóak áldozni a pogány isteneknek, a rómaiak egyre ferdébb szemmel néztek a keresztényekre. Legkeményebb megbüntetésükre, a kivégzésükre eleinte mégis nehezen szánták el magukat, a legenda szerint a dacos Szent Perpetua például maga húzta a torkához hóhérja kardját. A rómaiak elkeseredett erőfeszítései a jézusi tanok eltaposására végül tökéletesen kontraproduktívnak bizonyultak, a kereszténység részben nekik köszönhetően világvallássá vált.
Március 24-én, vasárnap 21 órakor

Keresztények
A legvéresebb keresztényüldözés Diocletianus császár nevéhez kötődik – a kritikus időszakot azonban sok Jézus-követő túlélte, s hamarosan megszületett a hierarchikus felépítésű Egyház. Nagy Konstantin – a császárok között elsőként – engedélyezte a keresztény hit a Római Birodalom területén való gyakorlását, és bár Julianus később megpróbálta visszaszorítani az új vallást, a kereszténység és az állam közötti kötelék immár olyan erősnek bizonyult, hogy kísérlete kudercba fulladt. A folyamat betetőzéseként  Theodosius császár 380-ban államvallássá tette a kereszténységet, az eretnekek ellen pedig határozottan fellépett.
Március 31-én, vasárnap 21 órakor


mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat national geographic channel Jézus A kereszténység születése

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr945081678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása