Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Támasszuk fel a mammutokat!

2013.05.13. 14:20 MinDig TV Extra


Egy dél-koreai tudóscsoport merész – már-már utópisztikusnak tűnő – célt tűzött ki maga elé: klónozás útján feltámasztani a tízezer évvel ezelőtt kihalt mammutokat. A csodához a technikai feltételek állítólag adottak, ami hiányzik, az csupán egy – az elmúlt évezredeket mélyhűtött állapotban átvészelt – szövetdarabka egy mammutból.


A National Geographic Channel TÁMASSZUK FEL A MAMMUTOKAT! című filmjében szöuli kutatók a fagyos Észak-Szibériába utaznak, hogy a Föld leghíresebb mammutlelőhelyén megkíséreljék begyűjteni a rég kihalt faj feltámasztásához szükséges mintákat.

Bemutató: 2013. június 8-án, szombaton este 7-kor – National Geographic Channel

Az ember tízezer évvel ezelőtt gigantikus élőlényekkel osztozott az északi félteke vadonjain: a mára legendássá vált mammutokkal, melyek Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában egyaránt jelen voltak, s amelyek egyedszáma a leletek tanúsága csak Szibéria szívében több százezerre rúgott! És bár ez a nagyszerű faj azóta – pontosan nem tisztázott körülmények között – kihalt, ma néhány kutató meg van róla győződve, hogy megvannak az eszközeik az életre keltésükhöz... A National Geographic Channel Támasszuk fel a mammutokat! című filmjében egy nemzetközi tudóscsoport Szibériába utazik, hogy megkísérelje végrehajtani minden idők egyik legmeghökkentőbb, legambíciózusabb és legdrágább tudományos küldetését.

A mammutok klónozásához szükséges fagyott szövetdarabkák megszerzése érdekében az expedíció tagjai jégfalakon ereszkednek le, omlékony barlangokba másznak be, és aprólékosan, négyzetméterről négyzetméterre átvizsgálják a világ leghíresebb mammutlelőhelyét – munkájukkal azonban sietniük kell, mert az orosz kormánytól kapott különleges, precedens nélküli engedélyük mindössze három hétre szól, és ha ezen idő alatt nem sikerül rábukkanniuk a megfelelő mintára, hiába minden addigi erőfeszítésük.   

Insung Hwang, a dél-koreai Sooam Biotechnológiai Kutatási Alapítvány programvezetője így beszél a projektről: „Azt hiszem, a mammutklónozás egy őrült, nevetségesen ambíciózus öltet. Mi azonban hiszünk benne, hogy a klónozás a jövőben bevett eljárássá válhat a veszélyeztetett állatok megmentésére.”

Még ha sikerül is megtalálniuk az elmúlt évezredeket fagyott állapotban átvészelt mammutszövet-darabkát, a tudósok számára még messze nem értek véget a megpróbáltatások: először óvatosan ki kell engedniük a fagyott mintát; azután donor-petesejtet kell venniük egy elefántból; majd kell találniuk egy másik elefántot, melybe beültethetik az embriót; végül pedig, ami a legfontosabb, az egyik sejtből ki kell nyerniük egy életképes DNS-t, melynek birtokában a klónozási folyamatot megkezdhetik.  

“Ha Insungnak sikerül a művelet, ez lesz az évszázad egyik legnagyobb tudományos teljesítménye” – mondja Dr. Love Dalen mammutszakértő. “Lenyűgöző áttörés lenne egy régen kihalt fajt életre kelteni.”


mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: klónozás mammut national geographic channel Szibéria

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr635298326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása