Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

A média igazi urai

2014.04.03. 10:42 MinDig TV Extra


A hölgyek a tévé- és a sajtópiac motorjai, jóval hosszabb időt töltenek a képernyő előtt és több újságot vásárolnak, mint a férfiak. A Nielsen Közönségmérés havi statisztikája szerint az idén januárban a nők átlagosan napi 343, februárban pedig 335 percet tévéztek, ugyanekkor a férfiak 301 és 317 percet töltöttek a készülékek előtt.

Az újságosstandokról eltűnne a lapok majdnem fele és a kábelszolgáltatóknál is megcsappanna a csatornakínálat. Nagyjából így nézne ki a nyomtatott lapok és a televíziók piaca, amennyiben egyik napról a másikra eltűnnének a nők kedvenc újságjai és csatornái. Igazából egy ilyen helyzetben látszódna igazán, hogy a női fogyasztóknak nagyobb szerepük van a médiapiacon, mint elsőre gondolnánk.

Szembetűnő az is, hogy a magyar piac legmagasabb példányszámban értékesített lapjai női lapok. A listavezető a Nők Lapja, amely mostanra az egyedüli sajtótermék lett, amelyből megjelenésenként kétszázezer feletti darabszámot tudnak eladni. Második a Kiskegyed, harmadik pedig a Story. Ez a három lap toronymagasan kiemelkedik a női sajtótermékek közül, hiszen utánuk az összesített toplistán uniszex kiadványok következnek.

A tévés piacon a „nők ereje” leginkább úgy mutatható be, ha összevetjük az egyes csatornák nők és férfiak körében elért közönségarányát. Ez alapján az a meglepő kép tárul elénk, hogy a tévéadók többségénél inkább a női nézők dominánsabbak, mint a férfiak. Ezen belül a legnézettebb csatornák is nőiesebb nézői körrel büszkélkedhetnek, beleértve a kereskedelmi és a közszolgálati televíziókat is. Az RTL Klub esetén – teljes lakosságnál, az év első 2,5 hónapjában – a női share-jük 14,57 százalék, a férfi share-jük pedig 11,82 százalékot tett ki. A TV2-nél ugyanez 15,71, illetve 11,82 százalék volt. (A nemek közötti arányok hasonlók a 18–59 éveseknél is, azzal a különbséggel, hogy a férfiaknál és a nőknél is fej fej mellett halad a két csatorna.)

A nőknél erősebbek közé tartozik a két piacvezető saját márkás csatornája, az RTL II és a SuperTV2 is. A hölgyeknél előbbi 2,97, utóbbi 2,2 százalékos share-t ért el, míg a férfiaknál 2,2, illetve 1,49 százalékot produkáltak, azaz a nézői összetételen belül a SuperTV2-nél magasabb a nők aránya.

A nézettségi adatokból az is látszik, hogy melyek azok a tematikák, amelyeket a nők kevésbé kedvelnek. Az nem okoz nagy meglepetést, hogy a sportra, valamint a politikára szakosodott televíziók ebbe a sorba tartoznak. Viszont a legnépszerűbb ismeretterjesztő csatornák is kivétel nélkül jobban teljesítenek a férfiak körében. A Discoverynél a nemek közötti share 1,4 és 0,51 a férfiak javára, de a Spektrum, a National Geographic és a National Geographic Wild esetén is egyértelmű a férfiak dominanciája. Ami talán meglepőbb, hogy a piacvezető filmcsatorna milyen kis mértékben mozgatja meg a nőket. A Film+ a férfiak körében 5,25, a nőknél pedig csak 2,73 százalékos közönségarányt ér el.

Rögtön választ kapunk arra a dilemmára, hogy a tévék többségénél miért dominálnak a nők, ha megnézzük a televíziózásra fordított idő alakulását. A Nielsen Közönségmérés havi statisztikája szerint az idén januárban a nők átlagosan napi 343, februárban pedig 335 percet tévéztek, ugyanekkor a férfiak 301 és 317 percet töltöttek a készülékek előtt.

Heszler Róbert
(mmonline)

A nők médiafogyasztási szokásairól további részleteket olvashat a Marketing&Media legújabb számában.




mindig tv extra

MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: televízió televíziózás Nielsen Közönségmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr635891786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása