18:30 | TV Paprika
A Halország eddigi adásaiban Magyarország folyóin és tavain barangoltunk, ám most az országhatáron kívül folytatjuk a túrát. Szomszédolásunk során Szlovákia és Csehország legjobb vizei, és persze legfinomabb halai kerülnek terítékre. Műsorvezetőnk továbbra is Lévai Ferenc.
Vizitúránk Komáromban indul, ahonnan a Vág-folyón felfelé hajózva eljutunk egészen a Csorba-tó-ig. Közben személyes ismeretséget kötünk a dunai galócával, ezzel a méltán híres, de már sajnos igen ritka halfajtával. A Tátrában persze felkeressük a legkiválóbb pisztrángozó helyeket, és közben megismerkedünk a hideg vizű patakokat körülölelő csodálatos tájakkal és városokkal is.
Csehországban a közös „halas” történelmünk után kutakodunk. A nagy morvai tavaknál fejlesztette ki ugyanis a pontyívatás módszertanát jeles halász elődünk, Dubics Tamás. Természetesen a Visztula partján próbára tesszük horgásztudományunkat, hiszen szép-szép a ponty a históriás könyvek oldalain is, de a legszebb mégis a serpenyőben. Felkeressük a világhírű cseh serfőzdéket is, hiszen a magyar hal borban, a cseh hal viszont sörben szeret úszni.
Két műsorvezetőnk azonban nem csak beszél a halakról, hanem meg is eszi, amit kifőzött. Helyi alapanyagokból, helyi receptek alapján, hamisítatlan cseh és szlovák halételeket készítünk bográcsban, sütőben, kemencében, füstölőben.
Készítsen elő mindenki horgászbotot és túracipőt! Kezdődik a nagy halas Szomszédolás.