Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Himalája - Az élet sója

2014.11.12. 11:54 MinDig TV Extra


19:15, SZERDA (november 12.), FILMBOX

A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt, 5000 méter magasban terül el Dolpo tájegysége. Egy kis tibeti faluban járunk. Az ott élő, a zord klímában megedződött emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só. Só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára messze, nagyon messze, a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az egyszerű, csöndes embereket, akik minden áldott évben a túlélés hőseivé válnak. Hisz vészterhes útjuk során minden lépés halálos lehet. Öregek, nők s gyermekek küzdenek együtt nem csupán saját, de teherhordó jak-társaik sorsáért is.

Heteken, hónapokon keresztül gyalogolnak nekifeszülve a szélnek, dacolva a hóviharral és a gleccserek csapdáival. A film a falu agg vezére, Tinle utolsó útját követi nyomon, miközben a felnövekvő fiatalok leckét kapnak bölcsességből s beavatásból. A már-már eposzi vándorlások során nem ritka, hogy hol a megpróbáltatások, hol a szerelmek, hol pedig a generációk közti gyűlölködés tragédiát szülnek, fájdalmasan megosztva a közösséget. Az eltökélt győzni akarás folyamatos feszültséget teremt a filmben, mely van, hogy bújtatottan van jelen, van, hogy az erőszak erejével kicsap, de olykor egy gyermek tiszta kacajában, naiv büszkeségében, az ő megilletődöttségében, gyengédséget lop a szereplők s a nézők szívébe, így hozva váratlan enyhet s megkönnyebbülést. Megkapó, hogy a film szereplői közül csupán egy játszott már korábban filmben. A többiek épp olyan egyszerűen szép emberek, amilyeneket alakítanak. Míg a lélegzetelállítóan szép felvételekben gyönyörködünk, sokan tanulunk Sorsról s Emberségről.

A film rendezője éveket töltött Tibetben, s élt a filmben szereplő emberek között. Az ő valós történeteikből született e film.

rendező: Eric Valli
forgatókönyvíró: Olivier Dazat, Louis Gardel, Nathalie Azoulai, Jean-Claude Guillebaud, Joshua Sinclair, Eric Valli
zeneszerző: Bruno Coulais
operatőr: Eric Guichard, Jean-Paul Meurisse
díszlettervező: Tenzin Norbu Lama
jelmeztervező: Michel Debats, Karma Tundup Gurung
producer: Christophe Barratier
látványtervező: Jérôme Krowicki
vágó: Marie-Josephe Yoyotte

Thilen Lhondup: (Tinle)
Gurgon Kyap: (Karma)
Lhakpa Tsamchoe: (Pema)
Karma Wangel: (Pasang)
Pemba Bika: (Tensing)
Tenzen Charka: (Chopga)
Gyalsen Gurung: (Chewan)


csatornák
Műsorújság >>


MinDig TV Extra.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Himalája MinDig TV Extra FILMBOX Az élet sója

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr596890373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása