Kérdezzen itt

blogra.jpg


sherlock_es_watson.jpg


MinDig TV Extra - HBO GO


MinDig TV Extra - Új csomagok

Facebook

MinDig TV Extra

MinDig TV Extra Szolgáltatás: alapcsomag, családi csomag, TV csatornák kedvező áron.

Friss topikok

Linkblog

Jézus utazó mártírjai

2015.03.05. 11:06 MinDig TV Extra


A születőfélben lévő kereszténységnek gyakorlatilag semmilyen esélye nem volt a fennmaradásra az ókori világ nagyhatalmai és rivális vallásai szorításában.

jezus.jpg

A tizenkét apostol, más néven JÉZUS UTAZÓ MÁRTÍRJAI azonban az égi utasítást követve útra keltek, és életük árán is elvetették egy eljövendő világvallás magvait a Föld leghatalmasabb és legellenségesebb birodalmai területén. A National Geographic Channel négyrészes sorozata Júdás, Máté, Tamás és Jakab mártírhalállal végződő térítőmunkáját mutatja be a legújabb apokrif forrásokat is felhasználva.

A tanítványok közül tizenkettő életében drámai fordulatot hozott Jézus keresztre feszítése és halála: egyszerű tanítványokból apostolokká emelkedtek – szó szerint hírvivőkké, akiknek az volt a feladatuk, hogy megosszák a jézusi örömhírt azon népekkel is, melyek még másféle ideákban hittek.

Az apostolok valószínűtlen térítők voltak: legtöbbjük jobban értett a hálószövéshez, mint az emberekkel való bánáshoz, utazásaik, küzdelmeik és az általuk terjesztett tanok mégis egy olyan vallás építőköveivé váltak, mely máig a nyugati civilizáció erkölcsi alapját képezi.

Kétezer évvel ezelőtt ezek az egyszerű emberek egy lehetetlennek tűnő küldetést vittek sikerre: elvetették egy eljövendő világvallás magvait a Föld leghatalmasabb és legellenségesebb birodalmai területén; valamint olyan pogány – szó szerint Isten háta mögötti – vidékeken, ahol ősi vallások, gonosz istenségek és sötét hagyományok mélyen berögzült előítéleteit kellett lebontaniuk. A sikert azonban még Isten hírvivőinek se adták ingyen: a tizenkét apostol gyakorlatilag mindent feláldozott a béke, a szeretet és a gonosz felett győzedelmeskedő egy Isten örömhírének terjesztése érdekében.

A kanonizált írások számtalan érdekes részletet megőriztek az ismertebb apostolok életéről – napjainkban azonban egyre több új legendára és alternatív forrásra bukkannak rá a vallástörténészek, s ezek nyomán nem hogy nem tisztul, de egyre zavarosabbá válik az első századról alkotott képünk: démonokról, mágiáról, politikai intrikákról és rejtélyes gyilkosságokról szólnak az új források, s ezek fényében még veszélyesebbnek és ellentmondásosabbnak tűnik az a világ, amelyben Tamásnak és társainak neki kellett vágniuk az ismeretlennek. A sorozat ezért a legújabb levéltári és régészeti kutatások eredményeit is segítségül hívja az apostolok életének és halálának minél átfogóbb rekonstruálásához.

A műsor nem kész tényeket közöl – hisz azoknak ma talán senki nincs az ismeretében –, hanem izgalmas tudományos nyomozások keretében megpróbál minél közelebb kerülni az igazsághoz: eddig ismeretlen forrásokat kutat fel, bizonyítékokat és véleményeket ütköztet, és olyan szokatlan tényezőket is bevon az apostolok halála utáni kutakodásba, mint például a korabeli mendemondák, összeesküvés-elméletek és „bűnügyi helyszínelési jegyzőkönyvek”.

Ilyen módon a sorozat minden epizódja egy-egy izgalmas detektívtörténet – és egyúttal lenyűgöző idő- és térbeli utazás a korabeli keresztény világ határain kívülre. Egzotikus tájak, karizmatikus hősök, egyszerre brutális és elbűvölő világok... A Jézus utazó mártírjaiban tartson Júdással Babilonba, Mátéval Etiópiába, Tamással Indiába és Jakabbal Spanyolországba, és legyen szemtanúja harcos térítőmunkájuknak és önfeláldozó mártírhaláluknak!

Premier: márc. 29-én, vasárnap 16:05-kor a National Geographic Channelen!

Az epizódok tartalmából:
A Szentföldről Afrikába
A történelem leghíresebb keresztre feszítését követően az apostolokat azzal bízta meg Isten, hogy vigyék el Jézus örömhírét a világ négy sarkába. Az Újszövetségben olvasható ’Az apostolok cselekedetei’ szerint Fülöp nem sokkal a Szentföld határain túl megtérítette az etióp pénzügyminisztert, a Biblia azonban itt megáll – szemben a középkori legendákkal és mendemondákkal, melyek alapján Fülöp később tovább utazott a Nílus mentén dél felé… Simon egészen Karthágóig jutott… Máté pedig etióp földre lépett, ahonnan soha nem tért vissza többé. Bemutató: 2015. március 29-én, vasárnap délután 16.05-kor – National Geographic Channel

Jeruzsálemből északra
Amikor Isten azt kérte az apostoloktól, hogy vigyék meg Jézus örömhírét a legtávolabbi vidékekre is, Júdás, János és Ifjabb Jakab észak felé indultak. A mítoszok és legendák szerint ezek gyógyításokkal, küzdelmekkel és önfeláldozással kikövezett utazások voltak: Júdás állítólag meggyógyított egy királyt; János magára haragított egy uralkodót; Ifjabb Jakab pedig szembetalálta magát egy lincshangulatban lévő tömeggel. Bemutató: 2015. április 4-én, szombaton este 8-kor – National Geographic Channel

A nyugat térítői
Amikor Isten azt kérte az apostoloktól, hogy vigyék meg Jézus örömhírét a legtávolabbi vidékekre is, András, Péter és Idősebb Jakab nyugat felé indultak. Az Újszövetségben olvasható ’Az apostolok cselekedetei’ szerint András és Péter templomokat alapított és hatalmas tömegek előtt prédikált az első századi görög és római világban. A Biblia azonban itt megáll – szemben a középkori legendákkal, melyek arról szólnak, hogy Idősebb Jakab egészen az Atlanti-óceán partjaiig jutott, ahol megjelent neki Mária, és templomok építését és püspökök kinevezését kérte tőle. Bemutató: 2015. április 5-én, vasárnap este 8-kor – National Geographic Channel

Tamás és a Kelet
Bár Tamás apostolt „Hitetlen Tamásként” is szokás emlegetni, nála fényesebben kevés ember bizonyította a hitét. Amikor Jézus megjelent neki és arra kérte, hogy menjen keletre és terjessze az Igét, azonnal útnak indult: tengeren hányódva és forró dél-ázsiai vidékeken gyalogolva Indiába ment, ahol bátor térítőmunkába kezdett. Hamarosan a hinduk és a keresztények is szent emberként tekintettek rá, ám a hindu főpapok ferde szemmel néztek rá: attól tartottak, hogy a vezetésével a keresztények átveszik az uralmat az ország felett, ezért összeesküvést szőttek ellene. A merénylők egy barlangban találtak rá Tamásra, ahol tőrrel súlyos sebet ejtettek rajta – Tamás még elvergődött egy közeli kápolnáig, ahol utolsó erejével megragadott egy kőkeresztet, majd nem sokkal később meghalt.
Bemutató: 2015. április 6-án, hétfőn este 8-kor – National Geographic Channel

A National Geographic csatorna elérhető a MinDig TV Extra családi csomagjában!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat National Geographic Channel MinDig TV Extra Jézus utazó mártírjai

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtvextra.blog.hu/api/trackback/id/tr707242763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása